Radio Energy-FM zond uit vanuit de voormalige melkfabriek in Damwoude (Friesland). De antennes stonden boven op de schoorsteen. (en ze staan daar nu nog steeds) Energy-FM had een vaste weekendprogrammering. Tijdens de kerstvakanties verzorgen ze marathonuitzendingen. De zender werd in de jaren 80 opgericht.

De zender had een volkser format dan radio Desperado en radio Release. Op Radio Energy-FM hoorde je ook platen van bijvoorbeeld BZN. Bekende fenomenen op Radio Energy-FM waren De Fopman, de Local Hero of the week, en het krantje Luchthappers en ethervreters. Kreten als je kameradio, Noord-Oost Frieslands Plattelandspopradio en de Copyrightplaat hoorde je regelmatig voorbij komen. Voor de vormgeving van de zender, jingles ed., had men goed naar de vormgeving van hitradio Veronica op drie geluisterd. Opvallend was dat op Energy ook een aantal vrouwelijke DJ's had.

Het station werd, net als de andere grote radiostations, een aantal jaren door de autoriteiten met rust gelaten. In december 1991 begon de ellende voor Energy-FM. Ze werden twee keer in één week uit de lucht gehaald. Beide keren werd alleen de zender in beslag genomen. Na een periode van radiostilte hervatte Energy-FM haar uitzendingen en werd wederom razend populair.

In 1993 startte de RCD een nieuw offensief tegen de piraten in de Friese Wouden. Energy koos eieren voor haar geld en ging samenwerken met de Lonof. De lokale omroep van Dokkum.

Energy verzorgde op de doordeweekse middagen en in het weekend 's avonds een raamprogramma voor de Lonof. De programma's werden in Damwoude gemaakt en via een straalverbinding naar de studio van de Lonof in Dokkum gestruurd. De zender zond nu ook reclame uit. Als piraat draaide Energy op non-commerciele basis.

Een ruzie tussen het bestuur van de Lonof en Energy-FM luidde het einde van Energy in. Het raamprogramma werd van de ene op de andere dag stop gezet.

ArtikelDatum en Bron
Radio Energy FM uit de lucht gehaald 2 december 1991 Kollumer Courant
De Leeuwarder Courant meldde in
een kort berichtje over de inbeslagname van de Energy-zender. 2 december 1991 Leeuwarder Courant
Radio Energy FM afgelopen weekend alweer de klos. 9 december 1991 Kollumer Courant
Radio Energy FM tweemaal uit de lucht gehaald.
Luisteraars zullen zeker nog van ons horen.

(Inclusief foto's van de studio en inbeslagname van de zender)
11 december 1991 Kollumer Courant
De tweede inbeslagname leidde ook tot een aantal ingezonden brieven in de krant.

Energy krabbelde na enkele maanden weer op en startte nieuwe uitzendingen. De zender ging zelfs een weekblad uitgeven: De Luchthappers & Ethervreters. Het blad voor de ongeinteresseerde luisteraar.
Het ging zelfs zo goed met Energy -en andere piraten- dat de RCD in Noord-Oost Friesland weer overactief werd. Een derde inbeslagname zou fataal voor de zender worden. Energy koos daarom eieren voor haar geld.

Radio Energy FM tijdelijk uit de lucht 7 juli 1993 Kollumer Courant
Energy had nu een studio, medewerkers, maar geen frequentie meer.
De oplossing?
Samenwerken met de lokale omroep uit Dokkum, de Lonof. Een monsterverbond!
De samenwerking werd met een groot spectakel gevierd.
Opening van het volwassen lokale radio medium
De samenwerking heeft ongeveer een half jaar geduurd.

De Lonof zendt tegenwoordig uit onder de naam Radio Noordoost-Friesland.

8 september 1993 Kollumer Courant


  
Deze pagina is een onderdeel van het radioarchief WWW.RADIOARCHIEF.COM