Agentschap Telecom

De overheid heeft de nog resterende vrije 3-meter frequenties, voor veel geld, verkocht aan commerciŽle zenders. Naast omroepen maken ook andere diensten gebruik van de ether: politie, hulpdiensten, het leger, maar ook iedereen met een mobieltje, zendamateurs enz. Kortom de ether zit behoorlijk vol.

Frequenties waarop men kan uitzenden zonder storingen te veroorzaken zijn heel schaars geworden. Bovendien accepteren bedrijven die veel geld voor een frequentie hebben neergeteld, niet dat piraten gratis gebruik van de ether kunnen maken.

Het Agentschap Telecom (AT), sinds 22 juli 2002 onderdeel van het ministerie van Economische zaken, waakt over het gebruik van de ether. Ze verstrekt licenties voor het gebruik van de ether en spoort overtreders van de regels op.

De Rijksdienst voor Radiocommunicatie (RDR), de vroegere Radiocontroledienst (RCD) was de voorganger van het Agentschap Telecom. De RCD maakte ooit deel uit van de PTT, maar werd met de privatisering van de PTT ondergebracht bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

De RCD greep vooral in na klachten over storingen. Het AT zoekt actiever naar overtreders. Menig piraat heeft al eens kennisgemaakt met ťťn van de opsporingsambtenaren.

In het verleden werd te zender inbeslag genomen en enkele weken later lag de bekende acceptgiro van 500 gulden in je bus. Maakte je het echt te bond, dan werd ook een deel van de studio in beslaggenomen. De rechter informeerde dan ook nog eens naar je beweegredenen.

Tegenwoordig wordt het illegaal zenden als een economisch delict gezien en zijn de boetes behoorlijk verhoogd. Een inval is niet meer noodzakelijk. Het AT peilt zenders uit en stuurt vervolgens een dwangbeschikking naar de eigenaar van het pand. Dit noemt men een bestuurlijke procedure. Doet de politie, samen met een medewerker van het AT een inval, dan wordt ook een strafrechtelijke procedure in gang gezet.

In dit dossier vind je een aantal artikelen over de speurneuzen.

ArtikelDatum en Bron
De RDR hield, na enkele ernstige klachten, in november 1995 een aantal schoonveegacties:
Piratenzenders betrapt na storen kustwacht 13 november 1995 Leeuwarder Courant
Het lijkt deze keer serieus. Denemarken klaagt. Het Veluws Dagblad bericht over de situatie in het Noorden.
Denemarken klaagt over etherpiraten 18 november 1995 Veluws Dagblad
In een artikel in de Leeuwarder Courant probeert de RDR uit te leggen waarom het illegaal zenden zo kwalijk is:
Friese piraten storen kustwacht en luchtvaart 13 april 1996 Leeuwarder Courant
December 2000, de RDR veegt met man en macht de ether schoon. Want de overheid wil in 2001 de etherfrequenties herverdelen en de (rest)frequenties veilen. De verslaggever van de Leeuwarder Courant gaat met opsporingsambtenaar Jelle Russchen op pad.
Jacht op de Maanridder
Nieuwe zenderindeling bezorgt speurneuzen handenvol werk.

Jelle gunt ons een blik in zijn cockpit en de kofferbak van zijn auto.
9 december 2000 Leeuwarder Courant


Deze pagina is een onderdeel van WWW.RADIOARCHIEF.COM